Gravació Piano

COM VA SER L’EXPERIÈNCIA DE GRAVAR PER PRIMERA VEGADA.

Seguim amb els posts en relació amb l’enregistrament. En aquesta ocasió us explicarem com va ser la nostra experiència de gravació en estudi per primera vegada i volem aprofitar per deixar-vos alguns consells per si us serveixen d’ajuda. Durant el procés de gravació i a posteriori vam anar registrant a mode d’exercici de reflexió les nostres impressions de coses que havien anat bé i d’altres que no havien funcionat, idees per tenir en compte les properes vegades per millorar certs processos o canviar l’enfocament d’algunes coses.

 

Properament publicarem un altre post sobre la producció i edició del CD, que també vam realitzar nosaltres mateixos. Si us interessa el tema i voleu mantenir-vos informats sobre les publicacions que anem pujant al blog us podeu subscriure a la nostra newsletter.

 

Com us vam explicar als anteriors posts, vam tenir dues sessions de gravació en dues setmanes consecutives, dues dilluns al matí, unes quatre hores al dia. Vam gravar dos CD, d’entre 35 i 40 minuts cadascun. Un dia dedicat a cada CD, que conté dues obres, una de format gran (un tema amb variacions als dos CD), i una altra obra de format més petit (en un CD dos moviments, ia l’altre una obertura).

 

La veritat és que no vam ser gaire afortunats, just tres dies abans de la primera sessió no sabíem si podríem fer la gravació perquè estàvem en situació de pandèmia, i a Àustria anunciaven que tornaríem a la quarantena. A més de la incertesa i certa ansietat de moment viscut, no ens trobàvem gaire bé de salut, per la qual cosa l’experiència no la vam poder viure tan plenament com esperàvem. Però igualment estem molt agraïts, finalment ho vam poder fer tot segons les dates previstes, i la segona sessió va ser més fluïda.

 

Per a nosaltres, el primer que cal tenir en compte és la planificació de dates de gravació. Després, assegurar-nos de tenir el repertori ben preparat, sentir-nos còmodes, haver-ho interpretat diverses vegades en concert, fer gravacions casolanes prèvies, i  aconseguir una preparació mental i física òptima per estar en les millors condicions els dies de la gravació.

 

Consells per la gravació:

 

  • Traça un pla de gravació el més concret possible.
  • Calcula la durada de cada obra. Tingues en compte quins passatges et poden requerir més temps.
  • Tingues una referència del tempo clar. L’ús del metrònom en aquest cas el trobem útil i interessant (no en som molt fans, del metrònom, en general, però en certes ocasions usar-lo amb consciència, creiem que pot ajudar). La idea és tenir una referència metronòmica que et serveixi cada vegada que gravis la peça o fragment. Per poder aprofitar els takes de totes les preses depenent de la seva qualitat, és important tenir la referència del tempo amb què inicies l’obra.
  • Tenir una referència de les dinàmiques generals. Pot passar que al final de la sessió el rang dinàmic sigui més gran que al principi, ja sigui per sentir-se millor amb l’instrument, o bé el cansament pot fer que el rang dinàmic sigui menor i quedi més tímid. En aquest cas no és tan greu si hi ha una diferència dinàmica perquè pot tenir una solució fàcil en l’edició posterior. Tot i que creiem que sempre és millor posar-hi atenció i ser capaços de regular-ho durant l’enregistrament.
  • Toca un mínim de dues vegades l’obra sencera sense parades, com si fos un concert amb públic. Recomanem una vegada per començar i una altra a l’acabar la sessió (i si hi ha temps, una altra vegada al mig de la sessió). A nosaltres ens va anar molt bé imaginar que tocàvem per a un públic, imaginant-nos una situació de concert en un auditori per recrear una atmosfera on compartir música i així emocionalment estar més oberts. D’altra manera, la situació de l’estudi ens semblava molt freda i ens feia estar massa pendents que tot estigués “perfecte, sense errors, perquè quedarà gravat per a tota la vida”, i ens creava massa pressió i com a resultat una desconnexió amb la música.
  • Pren-te un temps d’escolta per tenir referència del que ja has gravat i així poder escollir millor quins fragments vols tornar a gravar.
Compartir

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *